Actief Maas en Waal
Basisscholen maken kennis met rugby

Actief Maas en Waal laat kinderen kennismaken met veschillende sporten. Niet met een verhaaltje, maar in de gymzaal of op het sportveld en om de sport te leren kennen door aan de slag te gaan. Een formule die in de praktijk blijkt te werken.

In Dreumel maken kinderen van basisschool De Oversteek op deze manier kennis met rugby. Een sport die in de Verenigde Staten (VS) van Amerika  erg populair is. Een populariteit die wel te vergelijken is met die van voetbal in Europa. Toch is rugby een heel andere sport dan voetbal.

Tacklen met  tacle basic block. is an acceted way off stoppeg an rugby attach.

Tackelen door een tegenstander op weg naar het doel te blokkeren is toegestaan bij rugby. Op foto een training "tackelen". Op de achtergrond de rugbytrainer die leert hoe je moet tacklen. De Rugby Clinics op De Oversteek worden professioneel aangepakt.

 Rugby is een sport die een groot beroep doet op techniek, balvaardigheid, snelheid, conditie, durf, doorzettingsvermogen en teamgeest. Het is een sport waarbij lichamelijk contact veelvuldig voorkomt, zodat respect voor elkaar een voorwaarde is om tot een goed spel te komen. Kijk maar eens naar het Youtube filmpje. (Hyperlink onderaan op deze pagina.)

Bijzonder in de VS is de betrokkenheid van de middelbare scholen (high schools) bij de sport. Veel high schools hebben eigen teams en ze willen dat hun school het beste rugbyteam van stad of steek wordt. Hier doen ze veel voor. De rugbyclub heeft een coach en trainers die door de school betaald worden en de beste spelers krijgen veel ruimte om onder en na schooltijd te trainen. Bij de wedstrijden gaat het er, zoals je in het filmpje kunt zien, stevig aan toe.

De Rugby Clinics on Dreumel worden gegeven door Roy Jansen, jeugdtrainer van rugbyclub Scrumboks uit Tiel. Hij wordt hierbij geholpen door de groepsleerkrachten, stagiaire Jeroen en combinatiefunctionaris Piet Donkers van  Actief Maas en Waal. Roy brengt zijn enthousiasme voor de sport goed op de kinderen over en het slaat aan.

Vooral het tackelen met een tackle-block behoort tot één van de favoriete oefeningen. De "block" is een zak met een zware vulling, die in de training in de plaats komt van een speler die een tegenstander probeert tegen te houden. (Kijk maar eens naar het filmpje hoe het er in "het echt" aan toegaat.)

Rugby is geen sport voor watjes. Maar dat is tegelijkertijd het aantrekkelijke er van. Roy Jansen en zijn hulpcoaches weten de sfeer van rugby  zo goed over te brengen dat na de clinic veel kinderen zich al een beetje een rugbyspeler voelen. Rugby is een groeiende sport in Nederland. Waarom zou het dat ook niet in Maas en Waal? worden?

Filmpje Youtube: "Rugby  JuniorHighlight"

Meer: Actief Maas en Waal

MaasWaalWeb, 17 oktober 2012