Culturele Avond KVO: gevarieerd aanbod en heel gezellig

De leden van het KVO hebben het heel druk. Heel vaak de zorg voor een gezin, daarnaast ook vaak en deeltijdbaan of ze zijn buitengewoon actief in het vrijwilligerswerk. 

Gevarieerd creatief en cultureel aanbod en heel gezellig.

Er blijft dan weinig vrije tijd over. Maar denk niet dat deze dan hangend voor de TV doorgebracht wordt. Dat bewijst de Culturele Avond van KVO Kring Maas en Waal. met een mooi gevarieerd creatief aanbod. Schilderen, klei en textielbewerken, creatief banket, mooie bloemstukjes, prachtige felicitatiekaarten en foto's van de natuur en het cultureel erfgoed in het Land van Maas en Waal. 

Zomaar wat willekeurige voorbeelden uit de expositie die deel uitmaakte van de Culturele Avond. Maar ook de podiumkunst was de moeite waard. Een mooi, verrassend gedicht over de dilemma's van de generatie geboren voor de Tweede Wereldoorlog. Van gezinnen die in de ogen van de pastoor nooit groot genoeg waren tot de oproep om, met de pil, de wereldbevolking niet te laten groeien en van ťťn keer per jaar met de kinderen naar de Dierentuin in Rhenen tot vakantie met het eigen eerste autootje naar de Middellandse Zee. Een periode met onvoorstelbare verandering. 

Maar ook cabareteske optredens van o.a. "Omdat ik zoveel van je houd" tot "Ik ben naar Catootje naar de botermarkt geweest." Wientje van Orsouw   uit Dreumel bracht, tegen de achtergrond van een mooie, kunstige PowerPoint presentatie een gevoelig levenslied. 

Thea Rademakers uit Beneden Leeuwen bij haar zelfgemaakte schilderijen

Wij maakten een fotoalbum, dat een indruk geeft van dit gedeelte van de avond,dat we u graag laten zien. (Klik op de hyperlink onderaan deze pagina.)

Petra de Kleijn en Kiana

De avond werd afgesloten met een indrukwekkende reportage over het werk van Petra de Kleijn op het eiland Sumba in Indonesie. Bestuursleden van de de Stichting Kiana, die het werk van Petra ondersteunt, vertelden over het werk van de oorspronkelijk uit Alphen afkomstige Petra.  De kernpunten van het werk van Petra zijn goed onderwijs voor de kinderen op Sumba en voldoende, bruikbaar drinkwater in het droge seizoen. 

Ron Seegers van de Stichting Kiana vertelt over het werk van Petra de Kleijn op Sumba 

Echt indrukwekkend wat hier tot stand gebracht wordt. Kiana heeft een driejarenplan gemaakt waarvoor Euro 1000.000, -- nodig is. Een flink bedrag, maar hier wordt meer mee bereikt dan met een paar miljoen ontwikkelingsgeld omdat Petra de taal van de Sumbanezen spreekt, organisatietalent heeft en er boven op zit. Dagelijks is ze er mee bezig, geen detail ontgaat haar en bij problemen weet ze altijd weer een praktische oplossing te vinden. Terecht hebben de besturen van de drie KVO  afdelingen in westelijke Maas en Waal besloten om de komende drie jaren hun steentje bij te dragen aan de Euro 100.000,-- die nodig zijn voor het werk van Petra.

De Lier in Puiflijk was bijna te klein voor deze zeer informatieve en gezellige Culturele Avond. KVO-vrouwen hoeven niet losgebrand te worden van de TV, maar vinden altijd nog wel een gaatje voor hun hobby en om zich in te zetten voor de samenleving. 

Om het werk van Petra te ondersteunen brachten veel vrouwen heerlijke, zelfgemaakte taart en vla mee, die te koop was bij de koffie. De gehele opbrengst van taart en vla was voor Petra en haar werk in IndonesiŽ. Er was zoveel gebakken dat het aan het eind van de avond nog niet op was. Maar na een oproep van Ida van der Harst om de de organisatie niet met een berg taart te laten zitten was dit probleem zo opgelost. 

Marian Schutte bezocht Petra op sumba en vertelt hoe ze onder de indruk raakte van de aanpak van Petra

Een van de vrouwen die ik met een taart naar buiten zag lopen zei: "Ik mocht vanavond, mijn man niet meenemen, maar nu krijgt hij toch nog iets van dit feestje." Zo zijn de Maas en Waalse vrouwen. Bij alles behouden ze het overzicht, niemand wordt vergeten en voor problemen hebben ze altijd wel een praktische oplossing. Wij, Maas en Waalse mannen weten dit en zelfs op Sumba, IndonesiŽ kunnen ze er over mee praten. Dankzij Petra de Kleijn en haar indrukwekkende werk voor de Sumbanezen.

Naar: Album KVO - Culturele Avond 2010

http://www.stichtingkiana.nl

MaasWaalWeb, 3 april 2010