Schilderijententoonstelling Gijs van Kessel
op
Jubileum Senioren 50+ Beneden Leeuwen

Van krabbeltjes in de rand van de krant via kam en schaar naar verf en kwast

Van potlood naar schaar

Op jonge leeftijd wilde Gijs altijd al tekenen. Vaak zat hij de rand van de krant te versieren met tekeningetjes. Zijn vader vond het maar niets, want de krant was ook bedoeld voor de kapperszaak en de frivole tekeningetjes langs de rand stonden volgens Van Kessel sr. niet professioneel. Maar de klanten zullen het niet zo erg gevonden hebben, want tekenen kon Gijs wel.

Helaas, in het vooroorlogse Wamel, waar zijn vader de kapperszaak had was er geen tijd en plaats voor een kunstenaar in spé en Gijs moest al jong met de schaar en kam aan de slag om zijn bijdrage te leveren aan het inkomen van het gezin van Kessel. "Zo ging dat voor de oorlog" zegt Gijs gelaten.

De gezelligste kapper van Lauwe

Na de oorlog vestigde Gijs zich in het snel groeiende Beneden Leeuwen en bouwde er met hard werken een bloeiende kapperszaak op. Naast het vakmanschap van Gijs was de zaak ook geliefd omdat het er altijd gezellig was. Na een bezoek aan Gijs zag de haardos er weer piekfijn uit, was je op de hoogte van alle nieuwtjes in het dorp en de laatste moppen. Je moest soms lang wachten, want de zaak was erg druk, maar de tijd vloog.

Gore schurken en jonge blommen

Het artistieke bleef kriebelen. Naast kapper was Gijs ook grimeur bij bijna alle Maas en Waalse amateurtoneelgezelschappen waarbij hij met veel gevoel voor expressie en dramatiek van de brave Maas en Walers, al naar gelang de rol in stuk, gore schurken, stoere binken, strenge veldwachters of verleidelijke jonge blommen maakte.
De toneelgezelschappen moeten naar andere grimeurs uitkijken, maar helemaal heeft Gijs zijn talenten op dit gebied nog niet opgegeven. Als een actieve vrijwilliger bij het Streekmuseum Tweestromenland  zorgt hij dat de poppen die de Maas en Waalse klederdrachten showen de trekken hebben van echte Maas en Walers.

Toch nog de kwast...

Achtentwintig jaar geleden was het dan zover. Gijs, die altijd was blijven tekenen, ging naar Kunstencentrum De Lindenberg in Nijmegen om zich verder te bekwamen in zijn geliefde hobby. Ruim 20 jaar trok hij naar Nijmegen om zijn aanleg voor tekenen en schilderen verder te ontwikkelen. Niet zonder resultaat zoals aan zijn werk te zien is.

Afwisselende genres

Het werk van Gijs kenmerkt zich door een grote afwisseling. Naast landschappen en dorpsgezichten schildert hij ook prachtige stillevens.De natuur speelt een grote rol in zijn werk. Uiteraard in de landschappen, maar ook in de dorpsgezichten en stillevens. Zijn werk straalt  liefde voor de natuur en een optimistische kijk op het leven uit.

Niet zonder succes

Het harde werken aan de ontwikkeling van zijn talent is niet zonder succes gebleven. Vorig jaar werd Gijs uitgenodigd voor een expositie in het Provinciehuis van Brabant in het kader van de jubileumviering van KBO Bisdom Den Bosch en het afgelopen weekend was zijn werk te zien bij het Jubileum van de Seniorenvereniging 50+ te Beneden Leeuwen. Van krabbeltjes op de rand van de krant, via de verzorgde kapsels van mannelijk Lauwe en het uiterlijk van de Maas en Waalse acteurs tot een prachtige collectie schilderijen. Een carrière om trots op te zijn.