Maas en Waal Beweegt
Win-win effect voor kinderen en verenigingen 

Bert de Haas, voortrekker van Maas en Waal beweegt kan tevreden zijn. Het programma begint snelheid te krijgen en iedereen wint erbij. De kinderen komen in contact met  leuke sporten en gezellige verenigingen. Dat werkt motiverend. Al sportend merk je wat je ligt, waar je talent voor hebt en wat je leuk vindt. Dat ga je doen en zo blijf je bewegen. Misschien wel je hele leven lang. Het oudste lid van lewabo, dat nog wekelijks een balletje slaat is 85 jaar. Sport houdt je jong.

Voor de verenigingen is het ook een mooie manier om zich te presenteren aan de kinderen en in contact het komen met kinderen. 

In actie bij de kennismakingslessen van Lewabo. Misschien wel het begin van een leven lang gezond bewegen.

Het is ook goed om te zien dat de verenigingen echt investeren in het programma. Trainers laten zien hoe het er op d trainingen echt aan toe gaat en over weten te brengen wat het nut van trainen en oefenen is. 

Na een proefjaar  met Judo Tora waarin het idee getest en verder uitgewerkt werd gaat het nu verder. Bert de Haas die namens de welzijnsstichting Voor Mekaar het programma leidt: "We zijn nu lekker op gang aan het komen. Lewabo zet volop in op het programma. Ervaren instructeurs van Judo Tora verzorgen dit jaar introductielessen op alle basisscholen in West Maas en Waal. We zien nu ook belangstelling van volleybalclubs en in Beneden Leeuwen heeft het bestuur van Leones aangegeven dat ze eens met ons wil praten over de mogelijkheden. het gaat nu steeds sneller."

Een "diploma" voor de deelname aan de kennismakingslessen van Lewabo en een bon  voor gratis extra lessen balbeheersing. Lewabo investeert in enthousiaste jonge talenten die zich verder willen ontwikkelen. 

Toen in november 2009 de gemeenten Druten en West Maas en Waal, de scholenorganisaties Pax Christi College, SPOM, en Trivium en de stichting VoorMekaar het convenant "Masterplan Sport en Bewegen"  ondertekenden stond het allemaal nog in de kinderschoenen. Dat het programma nu goed op gang aan het komen is een geweldige prestatie. Het convenant is geen dode letter gebleven.     

MaasWaalWeb, 13 februari 2011