Beatrixstraat: toch Schetsteeg?

Was het nu Schijtsteeg, Scheisteeg of toch iets anders? Ons artikel over de vroegere naam van de Beatrixtstraat blijft reacties losmaken.

Volgens Theo van Oijen (die van de treintjes) was het Schetsteeg en zijn moeder had er ook een logische en geloofwaardige verklaring voor. 
De oudste straten in het Benedeneind van Leeuwen waren Dijk, Zandstraat, Zijveld, Koningsstraat (de huidige Van Heemstraweg) en de Brouwersstraat. Hiertussen lagen wel paadjes, maar geen echte straten. De grote doorgaande weg tussen Nijmegen en Tiel was de Koningsstraat. Voor bewoners van de deze belangrijke straat was het hart van het dorp moeilijk bereikbaar want ze moesten om rijden via Zijveld of Brouwersstraat om de Zandstraat te bereiken. De oplossing was een extra noord-zuidstraat en dit werd de huidige Beatrixstraat. Via deze straat was het voor de bewoners van de Koningstraat nog maar een "schet endje" naar het hart van het dorp. Hier ligt de oorsprong van de naam van de straat: de Schetsteeg. Wat was een schet endje? In het dialect is een "schet endje" een kleine afstand. Het "schet" in deze uitdrukking is ook exact dezelfde klank als het "Schet" in Schetsteeg.

Via de Schetsteeg was het voor de bewoners van de Koningstraat  (de huidige Van Heemstraweg) maar een schet-endje naar de Zandstraat. Deze straat was in de zeventiende en achttiende eeuw (200-300 jaar geleden) ook al de hoofdstraat van het Benedeneind van Leeuwen.
(Klik op de kaart voor een vergrootte afbeelding)

Waarom heeft nu juist onze huidige Beatrixstraat een zo moeilijke officiŽle naamsgeschiedenis. Laten we aannemen dat de oorspronkelijke naam Schetsteeg is, dan heeft deze naam het onder de autochtone Leeuwenaren tot heden uitgehouden, maar met de officiŽle naam ligt dat wel even anders. Waarom heeft rond 1825 een ijverige landmeter op zijn kadasterkaart de straat Schijtsteeg genoemd? Waarom werd dat later Scheisteeg? 

Wij houden het er maar op dat Schetsteeg toch net te vaak verbasterd werd tot Schijtsteeg en wilde men hier vanaf. Beatrixstraat was een mooie, praktische oplossing en dit is het dus uiteindelijk geworden.

MaasWaalWeb, 16 maart 2008