Tweestromenland in beeld en geluid
Carnavalsvereniging vereeuwigd Pööke aan de voet van de
oude toren

Wie Pööke was? Een vent van niks!
En toch is hij op een voetstuk gezet, deze dorpsfiguur die maar niet vergeten wil worden. In Puiflijk. Aan de voet van de oude toren waar jaarlijks het carnaval begint.

Veel belangstelling voor de onthulling van het beeldje van Pööke an de voet van de Puiflijkse Dom

Want die dakloze zwerver wordt beschouwd als de oervader van het Maas en Waalse carnaval. In het midden van de vorige eeuw trok hij langs de deuren met zijn roefelbus (foekepot noemen ze dat in de rest van Nederland). Door daarmee kabaal te maken wist hij een paar stuivers te vergaren, die steevast werden omgezet in alcoholische versnaperingen. 

Bij het kruisbeeld voor het klooster ging hij zo nu en dan door de knieën, sloeg net iets te opvallend een kruis en begon aan een gebed. Daar kwam dan abrupt een einde aan als één van de zusters een paar goedbelegde boterhammen door de kier van de kloosterpoort naar buiten schoof.

Zo ging Pööke door het leven. Hij was niks, wilde ook niks zijn. "Pööke heeft weinig tot niets bijgedragen aan het welzijn van zijn tijdgenoten", zo schrijft columnist Bas van der Hoeven in De Gelderlander. "Pööke staat dus niet in dat parkje in Puiflijk vanwege zijn verpletterende bijdrage aan de Vooruitgang in Maas en Waal."

Van der Hoeven concludeert dat Pööke daar trots op zijn sokkel staat "om iedereen die passeert eraan te herinneren dat alles naar niets leidt en niets naar alles. Pööke wijst ons op het zinloze van de Weg naar Meer. Op het uitzichtloze van de Jacht naar Macht. Pööke laat zien dat vrijheid niet kan worden bevochten, omdat échte vrijheid in ons hoofd zit. Pööke hoort in ieder dorp", zo penseelt de Gelderlandercolumnist deze ongewoon gewone dorpsfiguur op het papier.

Ere wie ere toekomt: het was de Puiflijkse carnavalsvereniging De Hutsturm die Pööke uit de vergetelheid haalde en ervoor zorgde dat hij zijn voetstuk kreeg. Dat alles ter gelegenheid van het 22-jarig jubileum van de club.
Filmkunstenaar Jos Kruisbergen was erbij en maakte een reportage van de onthulling. Kruisbergen laat ze allemaal aan het woord: burgerprins Peer, het bijzondere carnavalsmens Benny, kunstenaar Ad Merx die Pööke zijn bronzen vorm gaf, toeschouwers.

Het mag op die zevende november een wat druilerige dag zijn geweest: niemand had er last van. Want het was een leuk feestje, een bijzondere en vooral ook kleurrijke gebeurtenis, daar op 'het mooiste plekje van het mooiste dorp van Maas en Waal'.
"Alles staat in Druten, nou heeft Puiflijk ook een keer iets", zegt een meisje voor Kruisbergens camera.
En Henk van Rensen vindt het een prachtinitiatief. Heel tevreden is de wethouder. Van Rensen wijst op het bronzen beeldje en knikt: "Hij lijkt nog óók…"

Zijn filmpje kan worden bekeken op www.tweestromenlandinbeeldengeluid.nl.

MaasWaalWeb, 8 december 2009