Geslaagde proefrit Topolino brengt  Lourdesreis weer stapje dichterbij

Zondag 1 maart 2009 was het zover. Na maanden sleutelen in de garage gaat de werkgroep Historisch Gemotoriseerd Verkeer Maas & Waal een proefrit maken met het chassis en de gereviseerde motor van de Fiat Topolino.

Het lijkt een plaatje uit een autorace 100 jaar geleden, maar het is de proefrit van de gerestaureerde Topolino, op het parkeerterrein van supermarkt C1000 Van Leeuwen. Hij ziet er nog een beetje kaal uit, maar dat komt omdat de carrosserie nog niet zo ver is. Dat komt nog. 


Veel belangstelling

Om half elf staan de belangstellenden al voor de deur in de Nijverheidsstraat in Beneden Leeuwen. Het chassis met motor wordt naar buiten gebracht. Hans JurriŽns en Ben Arts stellen de motor nog af en dan is het zover. Er wordt gestart en na enige aarzeling loopt deze vlot door.

Eerste kilometers

Om de rijeigenschappen te testen gaat de groep naar het parkeerterrein van C 1000 Van Leeuwen. Op zondag de ideale plek om een paar rondjes te rijden. Als eerste doet Hans JurriŽns de helm op en rijdt hij de eerste kilometer op de teller. Andere leden van de werkgroep volgen hem en het is werkelijk een prachtig gezicht om met het voorjaarszonnetje aan de hemel de Fiat Topolino in wording te zien rijden. De motor zweet op een paar delen nog wat, maar dat is een kwestie van bijstellen. De proefrit is geslaagd.

Nu de carrosserie nog op het chassis en het begint steeds meer te lijken op het karretje waarmee pastoor Zijlmans en de veertiger jaren van de vorige eeuw zijn bedevaart nar Lourdes ondernam.

Lourdesreis in najaar 2009

De werkgroep heeft als doel in september 2009 klaar te zijn met het restauratieproject. Dan zal aansluitend de historische reis die pastoor Zijlmans in 1950 naar Lourdes heeft gemaakt, opnieuw plaats vinden. De werkgroep zoekt nog sponsoren voor deze reis. De opbrengsten komen uiteindelijk ten goede aan de restauratie van de Heilige Alphonsuskerk in Beneden Leeuwen.

Sponsors en vrijwilligers gezocht

Voor het zover is moet er nog veel werk worden verzet. Het plaatwerk is grotendeels gereed, maar moet nog verder strak gezet worden. Pas daarna kan de auto worden gespoten. Het werk aan het interieur en de afwerking vindt daarna plaats. De werkgroep bestaat uit elf personen en sleutelt elke dinsdag van 10.00 tot 16.00 uur om het project klaar te krijgen. Belangstellenden zijn dan altijd welkom. Ook worden nog enkele technische mensen gevraagd die hun bijdrage kunnen leveren. 

Meer informatie vind je op de website http://www.hgvmaasenwaal.nl

MaasWaalWeb, 3 maart 2009