Bosseepad: prins die vergeten Doornroosje wakker kust

Vandaag opent wethouder Piet van Toor (CDA)  om 10.00 uur het Bosseepad. Een pad rond de plas de Wiel, maar het Bosseepad is meer dan een wandelpad. 

Het is een pad door een mooie, weelderige en afwisselende natuur midden het het dorp Beneden Leeuwen. Jarenlang lag het midden in het dorp en keek niemand er naar om. Nog erger: stukken ervan werden misbruikt als illegale vuilstort. Maar het pad is als de prins in het sprookje van Doornroosje. De slapende prinses is wakker gekust en blijkt uitgegroeid tot een schoonheid. Pure natuur, midden in het dorp. Kijk maar een met ons mee.

Gezicht vanaf het kronkelende Bosseepad op de Wiel en de Ringkade.

 

Het pad aan de zuid-zijde van de Wiel. Links is de speel- en evenementenweide. Normaal spelen hier de kinderen. Bij evenementen, zoals de Dag van Leeuwen, staan hier de grotere attracties en 
het podium voor de artiesten.

 

Het Bosseepad kronkelt aan de oostzijde langs de oever van de Wiel. 
Rechts de bomen in de Bossee.

 

De Bossee is laagliggend land tussen de Wiel en de Bikkelen. De Bikkelen vormde, met de Ringkade de "dijk" rond de Wiel, die het dorp moest beschermen tegen hoog water. Bij hoogwater staat er water in Bossee. In de zomer ziet het er uit als op de foto. 

 

 

Het Bosseepad aan de noordzijde van Bossee. Een romantisch kronkelpaadje dat het Bosseepad verbindt met de Waaldijk. een leuke variant op de route is hier naar de Waaldijk te gaan en de route verder te vervolgen via de Ringkade. De Waaldijk biedt een geweldig uitzicht over de Wiel en het dorp Beneden Leeuwen. 

 

Het verbindingspad met de Waaldijk leidt door een schapenweitje. Het levert dit doorkijkje op. Houdt a.u.b. wel het hek dicht om te voorkomen dat de schaapjes ontsnappen naar de Bossee en de prooi kunnen worden van de vossen in deze wildernis.

 

Even drinken bij mama. Het Bosseepad is meer dan alleen maar 
een pad rond de Wiel.

 

Vogels in de Wiel. Op de voorgrond een van de jongen. Het pad loopt aan de Noordzijde vlak langs de oever van de plas en biedt een prachtig uitzicht op het broedgebied in de plas.

 

Een doorkijkje op de prachtige korenmolen De Wielewaal in het dorp beneden Leeuwen. Op veel plaatsen biedt het pad een prachtig uitzicht op het dorp en de molen.

 

Aan de noordzijde van de wiwl loopt het pad tussen Waaldijk en de Wiel. Op de achtergrond nog net een glimp van de prins Willem-Alexanderbrug.

 

een kijkje vanaf het pad langs de noordzijde op de Ringkade. Dit is de west-wal van de kade rond de dijk.

 

 

De wakker gekuste prinses is een schoonheid geworden.

 

Een dagje uit langs de Wiel. Straks als het hengelseizoen weer open is mag ook de hengel weer mee. (Wel eerste ven bij de hengelsportvereniging langs voor een vergunning.)

 

 

De honden uitlaten en genieten van de weelderige natuur 

 

De Ringkade. Oude boerenbedoeninkjes en knusse arbeiderswoninkjes. 
De tijd is hier een beetje stil blijven staan.

 

Gezicht op de Wiel en de erachter gelegen Bossee. Tussen Wiel en Bossee loopt het Bosseepad.

 

 

Eendjes In de zuidwesthoek

 

Het Bosseepad en Ringkade zijn ruim een kilometer. Ze bieden een schat aan rijk gevarieerde natuur. Jarenlang keek het dorp er niet naar om. Het Bosseepad is de prins die deze schoonheid wakker gekust heeft. 
Laten we met zijn allen zorgen dat de schoonheid niet verwaarloosd wordt en verslonst.

MaasWaalWeb, 30 april 2009